Råd och tips

Hemtandvård

Grunden för en frisk mun hos såväl djur som människa är tandborstning. Detta bör göras dagligen för att få full effekt. Tandborstning kan få tandköttsinflammation att läka ut men om infektionen gått djupare räcker det inte alltid till. 

Genom att på ett tidigt stadium börja med tandborstning kan man förhindra att de djupare infektionerna uppkommer. Det främjar både hälsa och välmående hos djuret och plånboken för ägaren.

När man borstar tänderna är det viktigast att försöka få bort plack som sitter fast i och kring tandköttsfickan. Borsta snett upp mot tandköttet och använd gärna tandkräm för hund och katt. 

De två första veckorna kan du vänja djuret och dig själv med försiktig borstning och ta några tänder i taget om det känns besvärligt. Börja med att borsta utsidan av kindtänderna, det brukar vara lättast. 

Kom ihåg att försöka göra det till några trivsamma minuter. Gör något som hunden/katten gillar i samband med tandborstningen och beröm när det går bra. 

Det finns även putsdukar att sätta på fingret som det ibland är lättare att börja med. Ge det den tid som behövs och ge inte upp. Försök att få det till en daglig rutin. Det är den bästa förebyggande tandvård som du kan åstadkomma.

Maila till info@grimnasvet.se eller ring 070-670 11 57 om du vill har råd eller behöver kontrollera tänderna på din hund/katt.